מזל טוב. פתחו פאב בשכונה.
אחרי חודש, מגיעים אלי השכנים, מהבניין הסמוך, או מהבניין ממול, עם שקיות שחורות מתחת לעיניים ומספרים:
"כל הבניין רועד מהבאסים של המוסיקה ... אי אפשר לישון עם חלון פתוח בגלל הרעש ...
ריח הבישול הורג אותנו ... אורחי הפאב יוצאים ומרעישים ברחוב בשתיים-שלש לפנות בקר, משתינים בחדרי מדרגות, מקיאים בשביל הכניסה ...
מה עושים, הם שואלים אותי ואני עונה שמטרדי רעש, מטרדי ריח וגם טינופת, לכלוך וזיהום אוויר, הן לא גזרות מהתנ"ך ... רק צריך קצת לעבוד ועו"ד טוב לא יזיק.
חשוב מאד לדעת שיש בישראל חוק מפורש שאוסר, ללא יוצאים מהכלל כמעט, יצירת מפגעים, מטרדי רעש, מטרדי זיהום אוויר ומטרדי ריח ... אבל, מראש אני חייב להזהיר שקשה מאד לבית משפט להורות על סגירה – נניח – של מפעל מזהם או מרעיש שמפרנס עשרות משפחות, זה נקרא בז'רגון המשפטי, איזון בין אינטרסים.
קשה גם לבית המשפט להעניק סעד למי שנראה בעיניו כטרדן, או קטנוני ולכן, ניהול תביעות למניעת מטרדים, שנראות לכאורה פשוטות, דורש ידע, מומחיות וניסיון של עורך הדין, יחד עם סבלנות רבה של הלקוחות ...
אבל ... כדי להתחיל את הטיפול, אין צורך בעורך דין.
ראשית לכל, צריך לארגן את הבניין, או את השכונה – ככל שיש יותר חותמים, יותר פונים ויותר מתלוננים – כך ייטב.
ואז, חייבים לפנות לעיריה הרלוונטית: גם למוקד, גם לפיקוח העירוני וגם ליחידה לאיכות הסביבה ולא פעם אחת, להתלונן על מטרדי הרעש, ו ... לנדנד ממש !!! חשוב לשמור אסמכתאות לפניות ואם זו פנייה טלפונית, לערוך תרשומת מסודרת לגביה. בקיצור, "לבנות תיק".
לא לחסוך במאמץ: לצלם סרטי וידאו בהם רואים ושומעים את מטרדי הרעש ואת המטרדים האחרים, לצלם שלוליות קיא ולוודא שהמצלמה מתוכנתת עם תאריך ושעה, לאסוף כל ראיה אפשרית ולרשום במדוייק מי צילם מתי והיכן.
באו אליכם אורחים? קבלו מהם תצהירים על הריח הנורא ועל הרעש האיום ... כל הדברים האלה יהפכו למשמעותיים אם תאלצו לנהל משפט.
מאמץ מיוחד צריך להשקיע ביחידה העירונית לאיכות הסביבה, שבדרך כלל יש לה את המכשירים והמומחים לצורך מדידות של מטרדי רעש ואתם זכאים לדרוש מהם לערוך ולמסור לכם חוות דעת מומחה לגבי מטרדי הרעש חינם, מה שיכול לחסוך מאוחר יותר אלפי שקלים בניהול המשפט, אם יהיה.
לא יזיק גם לנסות ולהפגש עם בעלי העסק המטריד, לקבל מהם הבטחות .. תמיד הם מבטיחים הרים וגבעות ... ולהקליט אותם, או לערוך תרשומות מסודרות. אם נגיע לבית המשפט, ההבטחות הבלתי מקויימות האלה, מאד יועילו.
לפעמים, זה יספיק, זה אמנם ימשך כמה חודשים, אבל בדרך כלל העיריה תעמיד לדין את העסק, סביר להניח שיצא איזה סוג של צו סגירה נגדו ואם מדובר באנשים שומרי חוק, הם גם יכבדו את הצו והמטרד יעלם, כלעומת שבא.
הבעיות מתחילות אם העיריה לא מטפלת בתלונות, או שהעיריה לא אוכפת את הצו השיפוטי, או כשהגורם שמייצר את הרעש היא העיריה עצמה ... גם זה קרה לי עם לקוחות ולא פעם אחת: בנוה צדק, במדרחוב נחלת בנימין, בפארק הירקון ...
בשלב הזה, אין מנוס מפניה לעורך דין לשם הגשת תביעה לצו מניעה קבוע, יחד עם בקשה לצו מניעה זמני, שיאסור על יצירת מטרדי הרעש עד למתן פסק הדין הסופי בתביעה.
יחד עם זאת, יש לזכור שניהול משפט הוא עניין יקר וזו סיבה טובה נוספת לארגן את השכונה, כדי שתשלום שכר הטירחה וההוצאות למומחים יתחלקו על יותר משתתפים, וגם משום שככל שרשימת התובעים תהיה ארוכה יותר, כך בית המשפט יתרשם יותר מהתביעה.
אם הבעייה היא שהעיריה לא אוכפת צו שיפוטי, או לא מטפלת בתלונות, ייתכן שעורך הדין ימליץ לכם על הגשת עתירה מנהלית, או עתירה לבג"ץ, כבר ניהלתי הליך כזה בעבר וזה עבד "כמו קסם" ...
את החלק הטוב של העניין שמרתי לסוף: בדרך כלל, תביעות להסרת מטרדים בכלל ומטרדי רעש, בפרט, מסתיימות למעשה כבר בשלב צו המניעה הזמני, אם מקבלים אותו ... כי, תראו לי עסק שיסגר למשך זמן ניהול המשפט, שנתיים ... שלש ואחר כך, יחזור לפעול כאילו כלום לא קרה?